Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
travellover

Bonjour!

Lilla · 10 hónapja
Mindig is kíváncsi voltam, milyen lehet egy kicsivel hosszabb időt eltölteni Franciaországban, mint például egy nyaralás vagy egy hosszúhétvégi párizsi kiruccanás, ami véleményem szerint napról napra felkapottabb. Szerettem volna legalább egy minimális szinten beolvadni a francia emberek közé, amiről előre is tudtam, hogy annyira azért nem egyszerű.
Amióta elkezdtem orvosi tanulmányaimat, végig tervben volt, hogy egy félévet, ami valójában négy hónap volt, külföldön fogok tölteni. Az előbbiekben leírt okból kifolyólag, valamint a gimiben folytatott francia tanulmányaim után elég egyértelmű volt, hogy melyik országra fog esni a választás. Már másodévben kinyomoztam, hogy az ötödév erre a legalkalmasabb, ezért mentem akkor. Persze előre nem tudtam, hogy pontosan milyen finanszírozási formában fog ez megvalósulni, na és persze mekkora lesz a támogatás. Aztán egy barátomtól hallottam a Campus Mundi nevű ösztöndíjról, gondoltam, ennek érdemes lesz utána nézni. Megnéztem, milyen papírokat kell hozzá összegyűjteni, és szerencsére még határidőn belül sikerült is ezt abszolválni. Szerintem ez már egyáltalán nem jelent plusz terhet, hiszen aki erasmus félévre adja a fejét, az már lelkileg felkészült az amúgy is rengeteg papírmunkára. Így történt, hogy zéró grant erasmus támogatással, a Campus Mundi segítségével jutottam ki Franciaországba.
Nem mondom, hogy életem legfelhőtlenebb és legkönnyebb 4 hónapja volt, hiszen itthon is kellett párhuzamosan csinálni a sulit, valamint semmilyen vizsgát nem fogadtak el kintről. De azt hiszem, ez nagyban szakfüggő, tehát ez az infó nem vonatkozik általánosan minden pályázóra:) Nehéz volt ezen kívül franciául boldogulni a kórházban, mivel-igazolván a sztereotípiát-nem nagyon szeretnek angolul megszólalni. Talán amit még nehézségként tudok felhozni, az a papírozás, mert kintre is sok minden kell, itthon is mindent le kell igazolni, de azt hiszem, ez így egál, hiszen, ha már ekkora támogatást kapunk álmaink megvalósítására, az a legkevesebb, hogy eleget teszünk a követelményeknek.
Ennyi negatívumot tudok mondani, de nem is kérdés, hogy megérte-e. Az, hogy gyakorlatilag gondtalanul esélyem nyílt eltölteni néhány hónapot külföldön, felbecsülhetetlen. Annyi csodálatos embert ismertem meg, akikről tudom, hogy ha nem is napi szinten, de egy életen át fenn fogom tartani velük a kapcsolatot, és mindig fordulhatok majd hozzájuk, bármi legyen is. A helyekről, ahol jártam, már nem is beszélve. Hiába nagyon jó itthon, ilyen élményekkel biztosan nem gazdagodhattam volna, ha nem megyek ki.
A Campus Mundinak köszönhetően kevés otthoni támogatással tudtam abszolválni a félévet, és ezért nagyon hálás vagyok!
Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy lépjen át a határain, és próbáljon ki valami újat, amire a legjobb mód egy csodás utazás, egy hatalmas kaland.
Jó tanácsként pedig annyit mondanék, hogy jóval a határidő előtt kezdjétek intézni a papírokat, mert bármilyen figyelmesek is vagytok, 90%, hogy az első körben valami kimarad!:D

Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!
Lilla